
De zogenaamde "Umami", ook wel bekend als de vijfde smaak, wekt nieuwsgierigheid op waar het ook genoemd wordt. Maar hoe kunnen we begrijpen hoe het smaakt als het niet smaakt naar iets wat we kennen? Laten we proberen het te ontrafelen.
We zijn allemaal opgegroeid met vier smaken: zout, zoet, zuur en bitter. Je herkent ze allemaal, toch? Nou, wat je misschien niet wist, is dat mensen in staat zijn om vijf smaken te herkennen (volgens wat we tot nu toe weten). De vijfde, degene die je probeert voor te stellen, is de smaak van "Umami."
Omdat het niet gerelateerd is aan iets wat we in termen van smaak kunnen voorstellen, is het net zo uitdagend om te herkennen als om uit te leggen. Maar eenmaal begrepen, vind je Umami overal.
Zijn Geschiedenis:
Het woord is Japans en, in brede termen, betekent het "heerlijk." Blijkbaar was de persoon die deze term begon te gebruiken de Japanner Kikunae Ikeda, om voedsel te beschrijven met een zeer intense en heerlijke smaak die, alleen door hun aanwezigheid, de smaak van anderen versterkt.
Het was in het jaar 1908 toen deze wetenschapper ontdekte dat de uitgesproken smaak van de bouillon van kokende Kombu-zeewier te wijten was aan "mononatriumglutamaat," ook wel ajinomoto genoemd. Kikunae merkte op dat de smaak van glutamaat anders was dan de vier bekende smaken. Toen labelde hij de smaak van dit smaakversterkende poeder als Umami. Daarom wordt ajinomoto of glutamaat praktisch als pure Umami beschouwd.
Waar Vind Je Umami in Voedsel?
Geleidelijk aan is de vijfde smaak gedetecteerd in veel voedingsmiddelen die al deel uitmaken van ons leven. Enkele voorbeelden zijn gerookte ham (ja, die intense smaak die het heeft is de smaak van Umami!), kaas, ansjovis, rijpe tomaten en sojasaus.
Naast dat het anders is dan de smaken die we kenden, hoewel we het misschien al voelden zonder het een naam te geven, is Umami bestudeerd voor het versterken van de smaak van de ingrediënten waarmee het zich mengt. Een goed voorbeeld is wanneer we een stoofpot of bouillon verrijken met een hambeen. We versterken de algehele smaak van het gerecht (meer Umami toevoegen) en geven het niet alleen de smaak van het specifieke ingrediënt, dat in dit geval de ham zou zijn.
Dit gebeurt, net als de beste dingen in het leven, door een kwestie van chemie.

Matcha Thee, een Bron van Umami:
Een van de krachtigste bronnen van Umami die we kunnen vinden onder de beschikbare voedingsmiddelen in het Westen is matcha thee. Wanneer het van ceremoniële kwaliteit is en geoogst is volgens het ambachtelijke proces, brengt zijn fluweelzachte en intense smaak ons een golf van Umami.

Nu je weet waar je de vijfde smaak kunt vinden, zijn we ervan overtuigd dat je het op zijn minst één keer per dag zult waarnemen.
We zijn allemaal opgegroeid met vier smaken: zout, zoet, zuur en bitter. Je herkent ze allemaal, toch? Nou, wat je misschien niet wist, is dat mensen in staat zijn om vijf smaken te herkennen (volgens wat we tot nu toe weten). De vijfde, degene die je probeert voor te stellen, is de smaak van "Umami."
Omdat het niet gerelateerd is aan iets wat we in termen van smaak kunnen voorstellen, is het net zo uitdagend om te herkennen als om uit te leggen. Maar eenmaal begrepen, vind je Umami overal.
Zijn Geschiedenis:
Het woord is Japans en, in brede termen, betekent het "heerlijk." Blijkbaar was de persoon die deze term begon te gebruiken de Japanner Kikunae Ikeda, om voedsel te beschrijven met een zeer intense en heerlijke smaak die, alleen door hun aanwezigheid, de smaak van anderen versterkt.
Het was in het jaar 1908 toen deze wetenschapper ontdekte dat de uitgesproken smaak van de bouillon van kokende Kombu-zeewier te wijten was aan "mononatriumglutamaat," ook wel ajinomoto genoemd. Kikunae merkte op dat de smaak van glutamaat anders was dan de vier bekende smaken. Toen labelde hij de smaak van dit smaakversterkende poeder als Umami. Daarom wordt ajinomoto of glutamaat praktisch als pure Umami beschouwd.
Waar Vind Je Umami in Voedsel?
Geleidelijk aan is de vijfde smaak gedetecteerd in veel voedingsmiddelen die al deel uitmaken van ons leven. Enkele voorbeelden zijn gerookte ham (ja, die intense smaak die het heeft is de smaak van Umami!), kaas, ansjovis, rijpe tomaten en sojasaus.
Naast dat het anders is dan de smaken die we kenden, hoewel we het misschien al voelden zonder het een naam te geven, is Umami bestudeerd voor het versterken van de smaak van de ingrediënten waarmee het zich mengt. Een goed voorbeeld is wanneer we een stoofpot of bouillon verrijken met een hambeen. We versterken de algehele smaak van het gerecht (meer Umami toevoegen) en geven het niet alleen de smaak van het specifieke ingrediënt, dat in dit geval de ham zou zijn.
Dit gebeurt, net als de beste dingen in het leven, door een kwestie van chemie.

Matcha Thee, een Bron van Umami:
Een van de krachtigste bronnen van Umami die we kunnen vinden onder de beschikbare voedingsmiddelen in het Westen is matcha thee. Wanneer het van ceremoniële kwaliteit is en geoogst is volgens het ambachtelijke proces, brengt zijn fluweelzachte en intense smaak ons een golf van Umami.

Nu je weet waar je de vijfde smaak kunt vinden, zijn we ervan overtuigd dat je het op zijn minst één keer per dag zult waarnemen.